Laminacja

Zastanawiałeś się z czego zrobione są opakowania do masła, kawy, przypraw, chipsów, makaronu, herbaty, napojów w proszku, kakao, czekolady, ryżu, bakalii, lodów typu rożek, a także produktów płynnych typu: ketchup, musztarda, majonezy i sosy do potraw, soki, kiszone ogórki i kapusta ?

Startujesz z własnym biznesem i chciałbyś dowiedzieć się w co zapakować swoje produkty ? Warto wiedzieć z czego powinno zostać zrobione opakowanie i jakie powinny być jego właściwości.

Opakowania (nazywane miękkimi) do tego rodzaju artykułów spożywczych są wykonane z laminatów, powstających z połączenia w różnych konfiguracjach dwóch, trzech lub czterech materiałów o różnych właściwościach mechanicznych, fizycznych i technologicznych, m.in. takich jak różnego rodzaju folie, aluminium czy papier.

Oferujemy wysokiej jakości laminaty, dwu-, trój- i czterowarstwowe pozwalające na zabezpieczenie pakowanych produktów przed czynnikami zewnętrznymi. Takie rozwiązanie wydłuża okres przydatności wielu produktów spożywczych oraz innych artykułów.

Produkowane przez nas laminaty zabezpieczają pakowany produkt przed takimi czynnikami jak tlen, para wodna, światło czy promieniowanie UV. Tego typu opakowania charakteryzują się też odpowiednią wytrzymałością ze względu na łączenie ze sobą różnych rodzajów materiałów. Zastosowanie laminatów umożliwia również wykonanie druku międzywarstwowego, dzięki któremu nadruk jest zabezpieczony przed uszkodzeniami oraz wzrasta jego estetyka.

Opakowanie
Laminacja opakowania
Zgrzew z fałdą boczną

Laminacja papieru

Coraz większą popularnością cieszą się opakowania z szarego lub białego papieru (PAP) połączonego w zależności od tego do jakiego produktu będzie to opakowanie z aluminium lub PET metalizowanym i PE. Taki laminat tworzy barierę ochronną przed wilgocią, powietrzem i tłuszczem, dzięki temu zawartość opakowania dłużej pozostaje świeża, nie wietrzeje i nie chłonie zapachów z zewnątrz.

Atrakcyjnym opakowaniem które zarazem spełni wszelkie wymagane parametry technologiczne i pozwala zaprezentować bezpośrednio produkt znajdujący się w opakowaniu, jest opakowanie z okienkiem np. typu doypak window. Tego typu opakowanie jest najczęściej wykonane z dwu- lub trzywarstwowego laminatu gdzie warstwa zewnętrzna jest wykonana z papieru w postaci laminacji wybiórczej co pozwala na uzyskanie okienka w gotowym opakowaniu.

Laminacja aluminium

Opakowania wyprodukowane z użyciem folii aluminiowej, najczęściej o grubości 8 mikronów, jako jednej z warstw laminatu cieszą się dużą popularnością ze względu na swoje właściwości ochronne. Laminaty z aluminium są nieprzepuszczalne i odporne na rozdarcia.

Produkt w takim opakowaniu zachowuje swój aromat i pożądaną wilgotność. W praktyce biorąc pod uwagę koszty i wydajność, w przypadku laminatów z udziałem aluminium najczęściej stosowane są następujące kombinacje: PAP/AL, PAP/AL/PE, PET/AL/PE.

Jak są dobierane opakowania barierowe?

To z jakiego materiału musi zostać wykonane opakowanie zależy przede wszystkim od tego co ma w nie zostać zapakowane. Na przykład kawa nie może zostać zapakowana w takie samo opakowanie foliowe (OPP) jak makaron. Dlaczego? W takim przypadku kawa zwietrzałaby zanim trafiłaby na półkę sklepową, a tym samym nie nadawałaby się do sprzedaży.

Dlatego niektóre produkty muszą zostać zapakowane w opakowania, które mają określone parametry barierowe. W przypadku kawy najlepszy będzie dobór opakowania z laminatu PET/AL/PE. Folia PET stanowi warstwę zewnętrzną która jest zadrukowana, folia AL stanowi główną barierę dla zapachów, pary wodnej i tłuszczów, a folia PE znajdująca się od strony produktu pozwala, ze względu na swoje właściwości na szczelne zamknięcie opakowania poprzez jego zgrzanie.

Natomiast chipsy jabłkowe po zapakowaniu nie mogą stracić swojej chrupkości, dlatego muszą zostać zapakowane w laminat który ma dużą barierę na parę wodną. Może to być laminat PET metalizowany/PE. W przypadku kapusty kiszonej czy ogórków kiszonych opakowanie musi być odporne na kwasy które znajdują się w soku z kapusty czy ogórków. W takim przypadku najlepiej sprawdza się laminat PET/PE, a po dodaniu warstwy wybiórczej z papieru możemy uzyskać atrakcyjne opakowanie z okienkiem.

Zalety opakowań z laminatu

Laminowanie

Wśród głównych zalet opakowań wykonanych z laminatów można wymienić:

  1. szeroki wybór opakowań
  2. estetyczny wygląd
  3. możliwość dostosowaniu wyglądu do potrzeb klienta
  4. ochronę przed dostaniem się wilgoci i zanieczyszczeń do produktu
  5. ochronę przed zwietrzeniem produktu
  6. utrzymanie świeżości produktu

Oferta opakowań

U nas nie tylko zlecisz zadruk, ale również wykonanie odpowiedniego opakowania na zamówienie dla Twojego produktu.

Nie jesteś pewny, jaki rodzaj laminatu będzie najlepszy dla danego produktu? Nie martw się! Nie tylko wykonujemy nadruki i laminaty, ale również służymy profesjonalną radą w tym zakresie. Znajdziesz u nas też gotowe opakowania, takie jak:

Laminacja na papierze
Opakowanie z fałdą boczną

Opakowanie z fałdą boczną

Opakowanie płaski zgrzew

Opakowanie z płaskim zgrzewem

Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.